Kuchnia niemiecka wbrew pozorom i obiegowym opiniom jest bogata w różnorodność potraw i dań. Istnieje w Niemczech wiele potraw regionalnych, z których niektóre stały się symbolami całego kraju. Zwyczaje kulinarne różnią się od siebie w zależności od regionu. Regionalne praktyki kulinarne, oraz różnorodność składników wzbogacona jest doświadczeniami sąsiadów i ma to spory wpływ na współczesny obraz kuchni niemieckiej. Na południu jada się o wiele tłuściej, czego przykład stanowi kuchnia bawarska. Kuchnia bawarska charakteryzuje się silnym upodobaniem do potraw mięsnych i mącznych. Sztandarowym daniem bawarskiej kuchni jest biała kiełbasa (Weißwurst). Popularne są też: pieczeń wieprzowa ze skórą (Krustebraten), czy golonka ( Haxe). Ziemniaki są niezbędnym składnikiem każdej kuchni niemieckiej. Można je znaleźć w tradycyjnych niemieckich sałatkach ziemniaczanych, puree, potrawach z ziemniaka gotowanego, smażonych na patelni (Bratkartoffeln) lub w pierogach (Kartoffelknödel)